Terapi for hælspore

Endelig. Jeg kan gå igen. Det har taget sin tid. Men jeg kan gå igen – uden stok. Det er en fantastisk følelse at kunne gå op og ned ad trapper uden at mærke, at det smerter i hele foden. Det er dejligt at kunne tage almindelige sko på og gå en tur med min hund i parken. Du tager det, måske som en selvfølge, at man kan gå og løbe. Og det bør være en selvfølge. Men en hælspore kan altså være meget invaliderende. Det var den hælspore, jeg fik for mig. Jeg kunne simpelthen ikke gå.

Ved du hvad det er?

Jeg hører ofte, at folk taler om, at de har en hælspore. Jeg ved ikke, om de er helt med på, hvad en hælspore i virkeligheden er. Jeg fornemmer, at mange mennesker forveksler en hælspore med smerter i akillessenen. Måske fordi akillessenen sidder bag på foden, og har man smerter i den, kan man nemt komme til at tænke, at der er en spore, som trykker på den. Mange kommer derfor til at tænke på en spore – fx som den, en hane har på sine fødder – eller en rytter på sine ridestøvler. Men den smerte i akillessenen, som faktisk mange mennesker kan mærke, er ikke en hælspore. Nej. Hvad er en hælspore så? Det korte svar:

Inflammation

Det er en inflammation i den sene, der forbinder tæerne med fodens hæl. Det er en sene, der løber under svangen i foden. Det er en anden sene end dem, der bevirker, at vi kan bevæge og krumme tæerne. Bliver den sene overbelastet, ja så kan der fremkomme en inflammation. Og med den kan der danne sig forkalkning på hælens knogle. Det er den forkalkning, som man kalder for en spore. Den sidder faktisk på undersiden af foden. Ikke på bagsiden – eller ved akillessenen.
Men, uanset om man har en hælspore eller problemer med akillessenen, så er det smertefuldt.

Mit tilfælde var grimt. Jeg var ikke opmærksom på, at jeg burde have søgt om hjælp meget tidligere, end jeg gjorde. Det førte til, at jeg skulle opereres i foden. Det var ikke en stor operation med fuld bedøvelse og den slags. Men det var da nok til, at jeg blev bange.

Hjælp fra fysioterapeut

Efter operationen skulle min fod så hvile, og det er først for nylig, at jeg er begyndt at kunne gå igen. Jeg har været hos en fysioterapeut i København – Copenhagen Physio, som har hjulpet mig med at træne nogle af musklerne i foden, så de ligesom kan aflaste presset på senen. Jeg laver ofte de øvelser nu, fordi jeg har fået at vide, at der er mulighed for, at jeg kan udvikle en hælspore igen. Derfor vil jeg holde muskulaturen i god form, så jeg ikke skal opleve en så pinefuld periode igen i mit liv. Jeg går også med et særligt indlæg i min sko. Det var lidt af et personligt nederlag for mig at acceptere det. Men, jeg har fundet ud af det, ikke er et problem. Der er jo mange mennesker, der går med en ekstra sål i deres sko, og et specielt indlæg er ikke værre end det.

Terapi for hælspore
Rul til toppen