Mild vinter

luft til vand varmepumpe og jordvarme

Selvom vinteren har været forholdsvis mild, og vi ikke har brugt lige så mange penge i år på opvarmning, så er der stadig meget, vi kan gøre for at spare en endnu større portion penge på at varme vores bolig op.

Det har vi konstateret. Vi har godt nok isoleret huset og gjort en masse for at undgå træk. Alligevel har vi varmet op for fuglene udenfor, synes vi. Og skal vi det? Ikke hvis vi vil spare, og hvis vi gerne vil tænke på klimaet.

Jeg sad med regnskaberne får året, der gik for noget tid siden. Det var midt i februar. Efter at være kommet igennem januar, hvor jeg absolut ikke gider at beskæftige mig med familiens forbrug, vores boliglån og udgifter, tager jeg mig som regel sammen til at kigge på, hvor vores store udgifter ligger.

Det hjælper mig til at sætte et budget op for det kommende år. Og det er et hjælpemiddel, vi bruger til at holde fokus på vores mål her i familien: At kunne finansiere en god og lang sommerferie eller at kunne købe en ny bil. Eller at kunne investere.

Så da jeg så, at vi egentlig ikke havde brugt så mange penge på opvarmning af vores bolig, som jeg havde forventet, gav det anledning til at tænke i en bane, der hedder: Kan vi spare lige så mange penge til næste år? Og hvordan gør vi det? Vi ved jo ikke, hvordan vinteren bliver til næste år. Det kan jo godt tænkes, at det bliver hundekoldt i meget lang tid.

Alternative opvarmningsformer

Derfor begyndte jeg at undersøge, hvilke former for alternative opvarmningsformer der findes. Nu bor vi i et almindeligt parcelhuskvarter, så jeg ville ikke kaste mig ud i de helt ekstreme alternative former. Men jeg vidste jo, at mange her i kvarteret har installeret en varmepumpe og jordvarme. Og det var faktisk noget, som jeg begyndte at kigge nærmere på.

Det er ikke lige min yndlingsbeskæftigelse at kigge på varmepumper og jordvarmeanlæg. Men idéen om at spare nogle ekstra penge og min nysgerrighed motiverede mig.

Og jeg må sige, at jeg faktisk blev overrasket over at se, at selv om omkostningen til installering af en luft til vand varmepumpe kan virke skræmmende, så er besparelsen meget høj. Og da jeg så fandt ud af, at man kan få skattefradrag, når man installerer sådan en. Ja, så var der ikke andet for mig at gøre end at finde en billig varmepumpe eller et billigt jordvarmeanlæg.

Jeg fandt nedenstående 2 guides, som skriver alt henholdsvis varmepumper og jordvarme (samt en på Ugeavisen.dk, læs artiklen).

Motivationen ligger i, at jeg gerne vil give min familie et godt liv. Og da jeg så, at varmepumper faktisk anbefales, fordi de ikke belaster miljøet, så var jeg tændt. Sådan er det.

Jo mere jeg læste om energibesparelsen, som en varmepumpe og et jordvarmeanlæg kan give jo mere, blev jeg overbevist om, at vi skal investere i sådan en. Og det kan betyde, at vi ikke kommer på den lange og eksotiske ferie i år på grund af omkostningen. Men det vil betyde, at vi kommer på mange flere eksotiske ferier i de kommende år.

Hvis der er nogen i familien, der kan overbevise mig om, at min beslutning om, at vi skal have en varmepumpe, er forkert, så kom frem.

Mild vinter
Rul til toppen