Bæredygtig mode

Det er godt nok længe, siden jeg sidst var i Danmark. Jeg savner at se mine brødre. Vi plejer at have det hyggeligt sammen, når jeg endelig kommer på besøg. En af de ting, som altid gør indtryk på mig, når jeg er der, er, hvor gode danskerne er til at tænke på miljøet. Går man fx en tur i supermarkedet, så er de fleste produkter enten økologiske og / eller pakket ind i bæredygtig og miljøvenlig emballage. Går man fx en tur i det kvarter, hvor en af mine brødre bor, så kan man se, at de har flere forskellige skraldespande stående.

Emballage i en ny tid

En er til organisk affald. Den bliver tømt oftest. Men så er der en til pap og papir. Og en til glas. Det vidner om, at man godt kan lære folk selv at sortere sit affald. Og jeg synes, at det er beundringsværdigt, at alle gør det. Heldigvis er Jakodan A/S foregangsmænd på området.

Det er slet ikke som her, hvor jeg bor. Her er der én eller 2 fælles skraldespande til hver gade. De bliver tømt dagligt, men der kommer alt muligt affald i dem. Folk er ikke gode til at sortere deres affald endnu. Og dog. Der er ved at ske noget positivt. For nylig har vi fået en ekstra skraldespand i gaden. Den er blå, og man må kun komme aluminium, glas og papir i den. Jeg har lagt mærke til, at der faktisk er mange, som er begyndt at sortere deres affald, så gamle sodavandsdåser, marmeladeglas og aviser kommer i den blå spand. I de grønne skraldespande kommer der så alt muligt i. Organisk affald og aluminiumsdåser, glas og papir.

Et lille skridt

Det er måske et lille skridt i den rigtige retning. Selvom der er mange, der også putter genbrugsaffald i de grønne spande, så viser det dog, at kommunen er bevidst om værdien af at genbruge og sortere affald. De gør bare ikke nok, synes jeg. De kunne sagtens informere om, at det ikke er en god idé at putte aluminiumsdåser i skraldespandene, der er beregnet til organisk affald. Det kræver ikke så meget. Bare lidt god fantasi. Men samtidigt, så ser jeg dog også, at selv om vi generelt ikke er gode til at sortere vores affald her, så er der flere og flere fødevareproducenter i landet her, som er begyndt at bruge miljøvenlig emballage til deres produkter. Og der bliver skiltet med det. På alle indpakninger står der, at emballagen, som indeholder chips eller slik, er lavet af miljøvenlige og let nedbrydelige materialer. Jeg ser også flere og flere økologiske produkter komme på supermarkedernes hylder.

Bæreposer i genbrugsplast

Der er åbenbart en stigende bevidsthed om, at vi skal passe på. Både på vores eget og planetens helbred. Vi er ikke så langt som i Danmark. Men med små vaklende skridt bliver almindelig mennesker mere og mere opmærksomme på det. Fx så kan man nu købe poser af genbrugsplast i supermarkederne til at bære sine varer hjem i. Før i tiden fik man dem tildelt gratis og i massevis. Og dengang var de ikke lavet af genbrugsplast.

Bæredygtig mode
Rul til toppen